Mad

Du er, hvad du spiser

Hvad du spiser, og hvordan du spiser, er vigtigt for at bevare en god
fordøjelse. Vores fordøjelsessystem er forskellige, hvilket betyder, at
diarré kan udløses af en række forskellige fødevarer. Nyere forskning har
vist, at fed og krydret mad som indisk og kinesisk mad stod øverst på
folks liste over, hvad de mente havde forårsaget diarréen. Det betyder ikke,
at de, der har et følsomt tarmsystem, behøver at gå glip af noget. Der er
et par ting, du kan gøre i forhold til kosten for at holde diarréen nede.
Før dagbog over det, du spiser, og sørg for, at du får nok kostfibre, til at
undgå problemmad eller justere dine yndlingsopskrifter for at
minimere indvirkningen på din mave.

Sådan kan kostfibre hjælpe

Du er måske ikke klar over det, men der findes to typer af kostfibre: opløselige og uopløselige. Opløselige kostfibre findes i de fleste citrusfrugter og grøntsager som kartofler og bønner og kan hjælpe mod både diarré og forstoppelse, da de optager vand, så afføringen bliver fastere, hvis du har diarré.

Uopløselige kostfibre findes i klid, fuldkorn, ris og visse frugters og grøntsagers skind. De kan hjælpe mod forstoppelse, men kan forværre en irritabel tyktarm og symptomer på hyppig diarré. Det betyder ikke, du bør undgå uopløselige fibre, hvis du har diarré. Men prøv at holde øje med, hvad du spiser, og find ud af, hvad der virker for dig.

Alle kender til lejlighedsvise anfald af diarré, men nogle mennesker døjer oftere med det.
 

Forskningen tyder på, at op mod 19 % af befolkningen muligvis ofte lider af diarré. Er du en af ??dem?

Picture of a woman reading

Find ud af det

Før dagbog over det, du spiser

Vi er alle forskellige. Det, der kan udløse diarré hos nogle, kan fungere fint for andre. Hvis du finder ud af, hvilke fødevarer, der kan udløse diarré hos dig, kan det hjælpe dig med at få styr på din fordøjelse og undgå diarré. Køb en notesbog, hvor du kan skrive en side for hver dag, og holde styr på alt, hvad du spiser, også de mindste mellemmåltider.

Her er nogle tips til, hvordan du kan føre dagbog over det, du spiser:

  • Skriv alt ned, herunder tilbehør som saucer og lignende samt krydderier og drikkevarer, hvis det er muligt.
  • Notér dit stress-niveau den dag. Du vil blive overrasket over at se, hvordan det kan være en faktor.
  • Kig efter mønstre med hensyn til ingredienser. Pasta, pizza og visse sandwicher indeholder alle hvede.
  • Start bredt, og fokuser så på de enkelte ingredienser. Indkreds først de fødevarer, der giver dig problemer. Prøv så at finde ud af, hvilke enkelte ingredienser der volder dig problemer.
  • Tænk langsigtet. Du vil måske ikke bemærke et mønster med det samme, men over tid vil der begynde at dukke mønstre op, og du kan så drøfte dem med din læge.

Del problemmåltider op

Måske får du et anfald af diarré af at spise pasta med tomatsauce, men du kan ikke med sikkerhed vide, hvilken ingrediens der volder dig problemer. For at finde ud af det, kan du prøve at spise pasta uden tomatsauce og omvendt. På den måde bliver du klar over, hvilken ingrediens der er problemet.

Det er ikke bare, hvad du spiser, men hvordan du spiser det

Når du spiser et måltid, er det en god idé at sætte farten ned - det tager 20 minutter for maven at signalere til hjernen, at den er fuld. Så hvis du spiser langsommere, vil du sandsynligvis ende med at spise mindre. Hvis du spiser hurtigt, risikerer du også at sluge luft, som kan give tarmluft og fordøjelsesbesvær.