Spørg IMODIUM®

Mange mennesker har problemer med diarré, ikke alle ved hvorfor.

IMODIUM® har bragt lindring til millioner af diarréramte i mere end 40 år. I løbet af den tid har vi indsamlet en masse viden om diarré, årsagerne og symptomerne, og især om, hvordan man behandler det. Her er nogle af de spørgsmål, vi oftest får stillet, og vores svar.

Hvis du har spørgsmål om vores produkter, bedes du, inden du kontakter os, tage et kig på vores Ofte Stillede Spørgsmål for at se, om du kan finde hjælp her:

1. Hvad er diarré?

Når dit fordøjelsessystem fungerer normalt, ledes mad og væske fra mavesækken ind i tyndtarmen, hvor maden nedbrydes og næringsstofferne optages sammen med det meste af væsken. Resten af maden og noget af væsken passerer derefter ind i tyktarmen, hvor mere vand optages, og endeligt ledes det hele ud i form af afføring.
Når cellerne i tynd- eller tyktarmen bliver irriterede, kan tarmenes normalt afslappede og regelmæssige bevægelser blive overaktiverede. Vigtige salte og væsker ender med at passere for hurtigt gennem tyktarmen, og optages ikke af kroppen.
Resultatet af dette er løs eller vandig afføring - almindeligt kendt som diarré.

2. Hvad forårsager diarré?

Alle er bekendt med lejlighedsvise anfald af kortvarig diarré.

Her er nogle af de almindelige årsager, som det er godt at være opmærksom på:

Typisk går diarréanfald over i løbet af et par dage, men de kan vare længere. De fleste oplever kun diarré en gang imellem, men for nogle kan det være hyppigere. Forskning tyder på, at op til én ud af ti personer ofte lider af diarré (mere end 4 gange i løbet af 6 måneder). Kontakt din læge, hvis diarréen varer i længere tid eller bliver ved med at komme igen. Det kan være et symptom på underliggende sygdom.

3. Skal jeg behandle diarré?

En nyere undersøgelse viste, at 84 % af os føler os svækkede og mangler energi, når vi lider af diarré. Så hvorfor ikke behandle diarré, når du kan stoppe det og bidrage til at mindske væske- og salttabet. Det siger fagfolk inden for sundhedssektoren:

 • Eksperter på området anbefaler, at raske voksne hurtigst muligt behandler sig selv ved akut (kortvarig) diarré - der er faktisk ingen fordele ved at lade diarréen gå sin gang.
 • Specialister i gastroenterologi anbefaler også loperamid som "det foretrukne middel" til lindring af diarrésymptomer.
 • Sørg for at drikke masser af væske, så du ikke dehydrerer. Overvej at tage et brev med pulver mod dehydrering, hvis du er i risiko for at blive dehydreret.
 • Har du høj temperatur, blod i afføringen, eller er din diarré ikke blevet bedre i løbet af 48 timer, skal du dog henvende dig til din læge.
 • Kontakt din læge, hvis diarréen varer i længere tid eller bliver ved med at komme igen. Det kan være et symptom på underliggende sygdom.

Yderligere fordele

Produkt Fordele
IMODIUM® Smelt 12 stk frysetørrede tabletter
 • Effektiv lindring
 • Opløses på tungen på sekunder
 • Ingen brug for vand
IMODIUM® Plus 6, 12 stk tabletter
 • Den mest effektive lindring, du kan få, når du har flere symptomer
 • Hjælper med at lindre diarré, mavekramper, luft i maven og oppustethed
IMODIUM® 10, 20, 60 stk tabletter
 • Effektiv behandling af diarré i 40 år
 • Lette at sluge

 

4. Skal jeg have en recept for at købe IMODIUM®?

Nej, du behøver ikke recept for at købe IMODIUM®. Hvis dit barn får diarré, bedes du rådføre dig med din læge.

5. Skal jeg lade diarréen gå sin naturlige gang?

Mange mennesker tror, at det er bedst at lade en diarré gå sin naturlige gang for derved at få 'skyllet' bakterier og giftstoffer ud af systemet. I virkeligheden skyldes diarré ikke altid en bakteriel eller virusbetinget infektion, der er en lang række andre årsager. Mange ting kan tippe balancen i vores følsomme fordøjelsessystem. Faktisk kan bare en lille reduktion i vores tarmsystems væskeoptag føre til diarré - så det er let at forstå, at man kan få diarré. Diarré er i virkeligheden et symptom på en forstyrrelse af det fint afstemte system, snarere end en forsvarsmekanisme. Det er nemlig dit immunsystem, der bekæmper infektioner, så der er ingen grund til at lade en diarré gå sin gang. Så hvorfor udholde det, når du kan få lindring? Du behøver ikke at lide i stilhed; du kan behandle din diarré og igen tage styringen i dit liv.

6. Kan jeg tage IMODIUM®, når jeg er gravid, eller mens jeg ammer?

Som med mange andre lægemidler, anbefales IMODIUM® ikke under graviditet, eller mens du ammer. Hvis du er gravid eller passer et nyfødt barn, kan diarré ofte være det, du har mindst brug for. Du bør dog ikke bekymre dig, da du i de fleste tilfælde kan blive rask igen ved at drikke væske, spise sundt og hvile dig. Hvis du er bekymret, er det bedst at spørge din læge til råds.

7. Kan børn bruge IMODIUM®?

IMODIUM® Smelt, IMODIUM® tabletter og IMODIUM® Plus er egnet til børn fra 12 år. Børn kan hurtigere blive dehydrerede. Hvis barnets diarré varer mere end 48 timer, eller du på anden måde er bekymret for barnets helbred, skal du rådføre dig med lægen.

8. Kan pulver mod dehydrering bruges til at behandle diarré?

Pulver mod dehydrering erstatter væske- og salttab og hjælper med at forhindre dehydrering, men lindrer ikke symptomerne på diarré. Som en hjælp til at stoppe diarré kan du imidlertid godt bruge IMODIUM® sammen med et pulver mod dehydrering

9. Giver IMODIUM® forstoppelse?

IMODIUM® indeholder en aktiv ingrediens, loperamid, som virker i harmoni med din krop og hjælper den med at genoprette sin naturlige rytme ved forsigtigt at føre fordøjelsen tilbage til et normalt tempo. I modsætning til hvad mange tror, forhindrer diarrébehandling med eksempelvis IMODIUM® ikke afføringen i at passere. Når det bruges korrekt, er forstoppelse sjældent et problem - i kliniske forsøg med IMODIUM® var det faktisk under 3 % af brugerne, der indberettede forstoppelse som en bivirkning. Efter et diarréanfald føler du dig naturligvis udtømt, og det kan tage tid før din tarm er tilbage ved sin normale rytme

10. Hvorfor får jeg diarré, når jeg er på ferie?

Rejsediarré har mange årsager, fra inficerede fødevarer til udenlandske bakterier, som din krop ikke er modstandsdygtig over for. Rejsediarré er meget almindelig, og når den er værst, kan den ødelægge din ferie. Derfor er det en god ide at medbringe IMODIUM® på rejsen. IMODIUM® Smelt er især gode, når du er på farten, da de opløses på tungen og virker inden for én time.

11. Når jeg drikker eller spiser meget, får jeg ofte diarré. Hvordan kan det være?

Overspisning og for meget at drikke kan forstyrre vores fordøjelsessystem og føre til diarré. Så prøv altid at spise fornuftigt, og undgå frås! Men hvis du får diarré, kan IMODIUM® hurtigt lindre symptomerne inden for én time og hjælpe dig med at få din krop tilbage i en naturlig rytme igen.

Her er et par daglige vaner, som kan genere dit fordøjelsessystem. Prøv at undgå:

 • At spise for hurtigt - det tager 20 minutter for din mave at signalere til hjernen, at den er fuld, så når du spiser langsommere, spiser du også mindre, og der er mindre at fordøje.
 • At sluge maden - når du sluger maden, sluger du også luft, hvilket kan føre til tarmluft og dårlig fordøjelse.
 • For meget fed eller krydret mad eller for meget alkohol.
 • Store, tunge måltider - disse tager længere tid at fordøje og betyder, at dit system skal arbejde hårdere.
 • At spise sent om aftenen - dit fordøjelsessystem kører i laveste omdrejninger sidst på dagen. Prøv at spise dagens sidste måltid mindst 3 timer før sengetid.
12. Jeg bliver nervøs, når jeg skal holde tale, og min mave går i uorden. Hvordan kan det være?

Diarré, der er forårsaget af at skulle "optræde" offentligt er så velkendt et problem, at det endda har sit eget navn på engelsk - Performance Anxiety Diarrhoea (PAD). At have en pakke IMODIUM® Smelt ved hånden og tage det, når det første tegn på diarré viser sig, kan give dig den selvtillid, du har brug for, for du kan yde det bedste. For at få mere at vide, kan du læse vores side om stress og diarré.

13. Jeg får mavekrampe, bliver oppustet og får luft i maven, når jeg har diarré. Hvad kan jeg gøre?

For nogle mennesker ledsages diarré af ubehagelige symptomer som mavekramper, tarmluft og oppustethed, der alle skyldes for meget luft i tarmen. IMODIUM® Plus er specielt udviklet til at behandle denne ubehagelige cocktail af symptomer, så du kan komme videre med det du skal.

14. Hvorfor får jeg diarré, når jeg har menstruation?

Omkring 1 ud af 5 kvinder får diarré i forbindelse med deres menstruation, og i højere grad hvis de også lider af irriteret tyktarm. Det kan forårsage ubehag og gøre dig forlegen, men du behøver ikke at lade det ødelægge din dag.

15. Jeg synes det er pinligt at købe et diarrémiddel. Hvad kan jeg gøre?

Diarré har følelsesmæssige såvel som fysiske følgevirkninger, og det kan være pinligt at skulle spørge efter en behandling mod diarré. Men det er godt at huske, at diarré er en af ​​de mest almindelige lidelser, som apotekspersonalet får spørgsmål om. Apotekspersonalet er uddannet til at tilbyde dig den bedst mulige behandling, og du kan altid bede om at tale med dem, hvor der ikke er andre i nærheden, for at få deres råd.

16. Jeg kan ikke lide at sluge tabletter. Hvilken behandling kan jeg bruge?

IMODIUM® Smelt er specielt fremstillet til at opløses på tungen, så du kan lindre din diarré uden at skulle sluge en tablet eller bruge vand. Perfekt til når du er på farten.

18. Jeg er usikker på, hvad der forårsager min hyppige diarré. Hvad kan jeg gøre?

De fleste mennesker oplever at få diarré en gang imellem, men for nogle sker det oftere. Hyppig eller mere vedvarende diarré kan være et tegn på en underliggende sygdom, og du skal måske henvende dig til din læge. Alle er forskellige, og mange kan have svært ved at finde årsagen til, at de lider af hyppig diarré. For nogle kan det være deres spisevaner eller fødevareintolerans, for andre kan det være på grund af menstruation eller irritabel tyktarm, og nogle mennesker reagerer på stress og angst som følge af ​​en travl, moderne livsstil. Det er godt at forstå din krop, når du skal have hjælp til at takle symptomerne. Vi tilbyder tips og gode råd, der kan hjælpe dig med at få en sundere fordøjelse og et større velvære.

19. Hvad er "roskildesyge"?

"Roskildesyge" er den mest almindelige årsag til mave-tarm sygdom, som ofte fører til diarré. "Roskildesyge" er meget smitsom og kan spredes hurtigt, hvis du ikke vasker hænder regelmæssigt.