Smitsom diarré

Du løb på toilet i pendulfart, da du var ramt af en mave-tarm infektion.

En bakteriel eller virusbetinget mave-tarm infektion (gastroenteritis) er en almindelig årsag til diarré, som blandt andet kan være udløst af norovirus eller inficeret vand. De fleste mennesker har på et tidspunkt oplevet at få madforgiftning. Den bagvedliggende medicinske tilstand er en mave-tarm infektion.

Virusbetinget eller bakteriel mave-tarm infektion (gastroenteritis)

Diarré er det væsentligste symptom på denne almindelige mavelidelse, som også er kendt som virusbetinget eller bakteriel gastroenteritis. Denne infektion i mave og tarme kan også medføre kvalme, opkastning, hovedpine og let feber. De mest almindelige årsager til mave-tarm infektion er: madforgiftning, rejsediarré og "roskildesyge". Symptomerne går som regel over i løbet af et par dage, men nogle sårbare grupper, herunder børn, syge og ældre, vil have brug for lægehjælp. Du skal søge læge, hvis du har feber eller blod i afføringen.

Mave-tarm infektioner kan desuden være meget smitsomme, så hvis du bliver ramt, bør du prøve at holde dig hjemme et par dage og sørge for at vaske hænder regelmæssigt, hvis du er i kontakt med andre. Kontakt en læge, hvis dine symptomer varer længere end 48 timer

Madforgiftning

Hvis du spiser inficerede fødevarer eller drikker inficeret vand, er der stor risiko for, at du vil få en mave-tarm infektion. Lidelsen, der ofte kaldes rejsediarré, er ofte en mave-tarm infektion, som er forårsaget af madforgiftning, selvom den også kan skyldes andre faktorer.

Madforgiftning, eller smitte fra inficeret vand, opstår ofte, når man rejser i udlandet. Men problemerne kan også komme, når man er hjemme. Du bør altid være omhyggelig med at koge eller stege din mad ordentligt, ikke lade mad stå fremme, og huske at vaske hænder før spisning.

"Roskildesyge" (norovirus)

"Roskildesyge", som skyldes norovirus, er en anden almindelig årsag til mave-tarm infektion. Det fører ofte til diarré og kan gribe forstyrrende ind i dit livs naturlige rytme. Drik masser af vand for at undgå dehydrering. Håndkøbsmedicin mod diarré, såsom IMODIUM®, kan hjælpe dig med at få livet tilbage i en naturlig rytme.

Ikke smitsom diarré

Lejlighedsvis diarré skyldes ofte en bakteriel eller virusbetinget infektion, men den kan også skyldes menstruation eller livsstilsfaktorer som stress eller angst, og disse faktorer kan føre til mere hyppig diarré. Du kan lindre de ubehagelige symptomer ved diarré ved at tage IMODIUM®.

Spørgsmål om diarré

IMODIUM® har hjulpet mennesker med diarré i mere end 40 år. Få svar på almindelige spørgsmål og gode råd om emner vedrørende diarré

Svar om diarré