Årsager til diarré

Hvad er årsagen til hyppig diarré?

Alle er forskellige, og mange kan have svært ved at finde årsagen til,
at de lider af hyppig diarré. For nogle kan det være deres
spisevaner eller fødevareintolerans, for andre kan det være på
grund af menstruation eller irritabel tyktarm, og nogle mennesker
reagerer på stress og angst som følge af en travl, moderne livsstil.
Det er godt at forstå din krop, når du skal klare symptomerne.
Vi tilbyder tips og gode råd, der kan hjælpe dig med at få en sundere fordøjelse og et større velvære. Men fordi hyppig eller mere vedvarende diarré undertiden kan være symptom på sygdom, er det måske en god idé at henvende sig til sin læge.

Gode råd fås her

Bakteriel eller virusbetinget infektion

Diarré kan skyldes en bakteriel eller virusbetinget mave-tarm infektion. Den ledsages sædvanligvis af symptomer som hovedpine og let feber, sommetider med kvalme og opkastning. En bakteriel eller virusbetinget mave-tarm infektion er en meget almindelig lidelse. Selvom de fleste mennesker indimellem vil opleve at få denne type af diarré, er det mindre sandsynligt, at den forårsager hyppig diarré. Men hvis det er tilfældet, er det måske en god idé at se på kosten og fødevarehygiejnen ....

Årsager til maveinfektion

Det er vigtigt, at du lytter til din krop. Hvis du er stresset og får diarré, er det et tegn på at du skal sænke farten.

Hvad du spiser, og hvordan du spiser, kan forårsage diarré

En sund fordøjelse handler om spisevaner på mere end én måde. Det er en stor hjælp at få en velbalanceret og sund kost, for at kroppen kan opretholde sin naturlige rytme. Men nogle mennesker oplever at få fordøjelsesproblemer, selv når de mener, at de spiser de rigtige ting. Det kan synes indlysende, men at spise for hurtigt kan også være en væsentlig faktor, der påvirker din krops fordøjelsessystem.

Spisevaner

Om fødevareallergi og -intolerans

Man mener, at omkring 1 eller 2 ud af hver 100 voksne i Danmark døjer med ægte fødevareallergi. Nogle mennesker, der tror, de har allergi, kan faktisk bare have fødevareintolerans, hvilket er noget helt andet. Ved fødevareallergi behandler immunsystemet visse fødevarer som en trussel mod kroppen. Allergiske reaktioner som nysen, udslæt og hævelser optræder normalt inden for få minutter efter kontakt med den allergifremkaldende fødevare. Fødevareintolerans involverer ikke immunsystemet, og reaktionerne er normalt længere om at udvikle sig - timer eller endda dage efter, at man har spist maden. Symptomer på intolerans relaterer sig normalt til maven - diarré, kvalme, oppustethed og mavesmerter. De mest almindelige former for fødevareintolerans er over for gluten og laktose. Gluten er et protein, der findes i mange kornsorter, fx i hvede, byg og havre. Laktose er en sukkerart, der findes i mælk. Hvis du oplever at få en reaktion på en bestemt fødevare, er det værd at finde ud af, om det er skyldes en allergisk reaktion eller om det er intolerans.

Orientering om fødevareallergi

Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm er en meget almindelig lidelse. Faktisk oplever 15 - 30 % af alle voksne symptomer på irritabel tyktarm på et eller andet tidspunkt i deres liv. Desværre for nogle mennesker, kan symptomerne vare ved i årevis.

Stressfaktoren

Vores dybdegående forskning viser, at vores stressede, moderne livsstil kan være årsag til diarré for nogle mennesker. 20 % af de adspurgte, der hyppigt lider af diarré, sagde, at stress og angst var den væsentligste årsag. Og hvis dit liv ikke er i en stabil rytme, kan det også påvirke din krops rytme.

Hvorfor stress kan forårsage diarré

Menstruation og diarré

Desværre kan nogle kvinder få diarré i løbet af deres menstruation. Det kan forvolde yderligere ubehag, men heldigvis er der væsentlige ting, der er værd at vide, og nemme måder at afhjælpe det på.

Diarré under menstruation

IMODIUM® Smelt smelter øjeblikkeligt på tungen og er en nem måde at lindre diarré, når du er på farten.

Få mere at vide' back
 

Få mere at vide