Forstå diarré

Mange mennesker har problemer med diarré, ikke alle ved hvorfor.

Dit fordøjelsessystem har en naturlig rytme, der oftest er stabil og regelmæssig, hvor fordøjelsen konstant arbejder på at give din krop de næringsstoffer, den har brug for. Når noget forstyrrer den naturlige balance i tarmene, kan fordøjelsessystemet blive irriteret og begynde at arbejde for hurtigt. Dette kan føre til diarré. Det gør, at du kan opleve, at din krop er ude af balance. Heldigvis er der masser af ting, du kan gøre for at finde rytmen igen.

Hvorfor man får diarré?

Når dit fordøjelsessystem fungerer efter en naturlig rytme, passerer mad og væske regelmæssigt fra maven ind i tyndtarmen, hvor maden nedbrydes og næringsstofferne optages sammen med det meste af væsken. Resten af maden og noget af væsken passerer derefter ind i tyktarmen, hvor mere vand optages, og endeligt ledes det hele ud i form af afføring. Når cellerne i tynd- eller tyktarmen bliver irriterede, kan tarmenes normalt afslappede og regelmæssige bevægelser blive overaktiveret. Vigtige salte og væsker ender med at passere for hurtigt gennem tyktarmen og optages ikke af kroppen.

Resultatet af dette er løs eller vandig afføring - almindeligt kendt som diarré. Alle kender til lejlighedsvise anfald af diarré, men nogle mennesker døjer oftere med det. Det kan være svært at leve med, og det har både følelsesmæssige og fysiske følger.

Start tidligt med behandling, få det bedre hurtigere, og gør noget for at reducere væske- og salttabet, der får dig til at føle dig svækket og træt.

Det kan vare bare én dag, eller flere dage. Det kan være smertefuldt og ubehageligt.

En nyere undersøgelse viser at 1 ud af 5 voksne voksne danskere lider af hyppig diarré (min. én gang om måneden). Er du en af dem?